Verkeersschool Sijtsma beschikt over een moderne lesauto met automatische transmissie. Ideaal als een handgeschakelde auto problemen oplevert of onmogelijk is. De lesauto kan zo worden ingericht dat ook mensen met een handicap kunnen leren autorijden. De lesauto voldoet volledig aan de door het CBR en het UWV gestelde eisen.

Lessen op de automaat

Het voordeel van het rijden in een automaat, is bij het aanleren voornamelijk het minder aantal lessen dat nodig is om de bediening van de auto door te krijgen. Dit zal je zeker 10 tot 15 lessen kunnen besparen. Soms komt het voor dat een leerling moeite heeft met het koppelen en schakelen. In dat geval kan het een oplossing zijn om de eerste vaardigheden te leren in een automaat. Als dit goed gaat, dan over stappen naar een schakelauto. Hiermee zijn goede resultaten behaald! Dus wil je snel een rijbewijs halen dan is dit zeker een aanrader.

Met een handicap de weg op

Het rijbewijs is voor de meeste mensen een groot goed. Het betekent namelijk mobiliteit en vooral zelfstandigheid. Maar wat als je afhankelijk bent van een rolstoel of als je een arm of been niet goed meer kunt gebruiken? Kortom, kun je met een lichamelijke handicap zelfstandig de weg op?

Wat het CBR betreft is het antwoord op deze vraag bijna altijd ‘Ja’. Er zijn aan de auto zoveel technische aanpassingen mogelijk, dat het voor bijna iedereen met een lichamelijke handicap mogelijk is om verantwoord auto te rijden. Dé enige rijschool voor Friesland informatie? bel 058-2139933

Mogelijkheden

Van een stuurknop tot extra stuurbekrachtiging, waarmee het makkelijker wordt om te sturen. Een links gaspedaal waarbij het rechter gaspedaal ook bruikbaar blijft. Hand-segmentgas in de vorm van een halve ring achter het stuur. Maar duimgas of een gasring op het stuur zijn ook mogelijk, evenals een gasslof, kniegas of een gaskantelpedaal. Een handbedrijfsrem naast het stuur als remmen met de voet niet meer gaat . Het originele rempedaal wordt opklapbaar gemaakt. Maar remslof, remkantelpedaal of knierem zijn ook mogelijk. Combinaties zijn de gas-remschuif, de gas-remslof en de gas-remjoystick. Hierbij is sprake van een voorwaartse en een achterwaartse beweging.

» Download: Rijbewijs halen met beperking.
» Download: codelijst

Veiligheid

Voor een gehandicapte bestuurder gelden dezelfde rijvaardigheidseisen en veiligheidsnormen als voor andere bestuurders. De verkeersveiligheid staat immers voorop. Het moet natuurlijk voor de gehandicapte wel mogelijk zijn om aan die eisen te voldoen. Zonodig wordt het voertuig aangepast aan de fysieke mogelijkheden van de bestuurder.

Handicap of beperking samen met het CBR / Welzorg en Sijtsma

Rijbewijskeuringen B/BE (75+) Centrum voor Medische Keuringen .nl
Keuringslocaties: Leeuwarden, Dokkum, Zwolle, Bolsward en Franeker