Theorie én praktijkexamen voor het bromfietsrijbewijs!

Jongeren kunnen vanaf half juni op 15,5-jarige leeftijd theorie-examen voor het bromfietsrijbewijs (AM2) afleggen bij het CBR. Op verzoek van de hele rijschoolbranche heeft de minister (van Infrastructuur en Milieu) besloten nu al de minimumleeftijd van 16 naar 15,5 jaar te verlagen.

Vanaf nu is alleen een theorie-examen niet meer voldoende om in het bezit te komen van een bromfietsrijbewijs. Je zult een heus praktijkexamen moeten afleggen bij het CBR voor je op de brommer stapt! Moeilijk? Nee hoor. Zolang je kiest voor een BOVAG-rijschool en je tijdens de praktijklessen laat zien dat je rekening houdt met het verkeer om je heen, is het examen een eitje.

Het bromfietsrijbewijs bestaat al sinds 1 oktober 2006. Het is de opvolger van het bromfietscertificaat en ziet bijna hetzelfde uit als een autorijbewijs. Zo’n roze pasje dus. Tot nu toe kreeg je zo’n bromfietsrijbewijs na het behalen van een theorie-examen. Paar avondjes studeren, en dan op naar het CBR. Kop je het examen in, dan kun je direct bij de gemeente je bromfietsrijbewijs aanvragen. Zo gepiept dus.

Waarom bij ons?

  • 3 sterren BOVAG erkende verkeersschool
  • In 10 dagen 6, 8, 10 weken je rijbewijs
  • 45 jaar ervaring 100% deskundig
  • Studentenkorting en voordeelpakketen

Wat zeggen onze leerlingen?

" Toen ik de eerste keer gezakt was zag ik het niet meer zitten. Autorijschool Sijtsma heeft me uit de dip gehaald! "
Geertje Hoekstra – Bron: Klantenvertellen.nl

Rijles

Om brommerrijles te kunnen volgen moet je in bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Ook daar kan de rijschool je bij helpen: rijscholen die praktijklessen op de bromfiets geven verzorgen ook theorielessen waarin je voorbereid wordt op het examen. Je bent dan al klaar voor het ‘echte werk’ als je voor het eerst op de brommer stapt. Voor een lesbrommer, helm en een ‘oortje’ (om contact te houden met de instructeur tijdens de les) zorgt de rijschool. In een groepje van maximaal twee leerlingen ga je de weg op. De instructeur rijdt met jullie mee. Als je instructeur vindt dat je het brommerrijden goed genoeg beheerst, zal de rijschool het praktijkexamen aanvragen bij het CBR.

Reserveer hier online je theorie-examen

Praktijkexamen

Het praktijkexamen begint met een kennismaking met je examinator. Net als tijdens de rijlessen zal hij je volgen tijdens een rit van ongeveer 30 tot 40 minuten. Foutloos rijden hoeft niet, maar je moet laten zien dat je de bromfiets beheerst en dat je rekening houdt met het verkeer om je heen. Anticiperen zoals dat met een mooi woord heet: vooruitkijken en verkeerssituaties zo vroeg mogelijk inschatten. Na de rit vertelt de examinator je direct of je geslaagd bent of niet. Stap dan nog niet meteen op de bromfiets, want je moet eerst bij het gemeentehuis je rijbewijs ophalen. En dat duurt meestal een paar dagen… Even geduld dus nog, maar dan stap je daarna ook met een veilig gevoel op de bromfiets!

camera Zo gaat het bij het praktijkexamen bromfiets van het CBR